Het leven smaakt goed. Daarom moet je het slurpen. GoGo! 138, Uit het vat, oktober 2023
|
|
|
Allo allo, bonjour Wijntijger! In deze nieuwsbrief lees je dat volle wijnvaten ook weer leeg moeten en hoe dat gaat, plus een rijtje keiharde wijntijgertermen waar je op feestjes genadeloos mee scoort.
Allez, riemen los, on y va! |
|
|
|
De vaten moeten leeg - décuvage
|
|
|
Welke kleur heeft een rode druif als je hem schilt? Precies! Nada, nul, niente! Het sap van een rode druif is kleurloos. Daarom zijn de druivenschilletjes cruciaal bij het wijnmaken. |
| |
Als onze druifjes zijn geplukt, gaan ze in hun geheel de roestvrijstalen Cuves in. Als zo’n cuve vol is, pompen we het druivensap van onder naar boven en laten het weer lekker over de schilletjes vloeien, zodat ze al hun kleur en smaak meegeven aan het sap. Om onbegrijpelijke redenen noemen die malle Fransen deze actie de Remontage. |
Hoe langer de schilletjes en het sap samen in bad liggen, hoe dieper de kleur van de wijn. Laat de schilletjes een paar uur bij het sap en je krijgt een elegante, licht aardbeikleurige Gort & Gort Prestige Rosé Gariguettes (half november komen de laatste paar dozen beschikbaar).
Laat ze een hele dag bij het sap en het wordt een dieproze, verwoestend lekkere Bordogne Pinot Noir Rosé (cliquez ici). |
Je kunt je voorstellen dat als de schilletjes drie hele weken de tijd krijgen om hun kleur aan het sap te geven, er een prachtige, intens robijnrode Château Gort & Gort Bordeaux Supérieur het licht ziet (cliquez ici). |
|
|
Als de druivenschilletjes hun smaak, kleur en aroma’s hebben afgegeven aan de most,
is hun levenscyclus voltooid en moeten ze de cuve uit: de Décuvage. Hoe dan? Hoe krijg je een halve ton druivenschilletjes uit een stalen wijnraket? Door dat kleine kabouterdeurtje daar onderin? In één keer goed! Klein jammertje voor winemaker Shipley, want zij moet live de cuve in om met handen en voeten (en een brede smile) de schilletjes de tent uit te gooien. |
Een klusje dat 25 jaar geleden, door zijn handzame formaat, nog door zoontje Klaas werd opgeknapt. 😂👍🏽 |
Dan gaan ze meteen de wijnpers in waar ze liefdevol doch genadeloos worden, excusez le mot, uitgeperst. Lullig voor de druifjes, maar ons levert dit een kleine hoeveelheid krachtige wijn op met veel potentie, tannines en aroma’s: de Vin de Presse, een soort wijntoverdrank. Die Vin de Presse is zo geconcentreerd dat we haar in een apart vat moeten bewaren. |
Helemaal aan het eind van het vinificatieproces volgt de Assemblage. Dan voegen we héél voorzichtig een kleine hoeveelheid van deze Potion Magique toe aan de druivenmelange voor de Château Gort & Gort om die nóg meer complexiteit, diepte en lekkerte te geven. Een kwestie van veel proeven. Iets wat mijn zoontje Klaas en ik (volgens Klaas’ werkstuk voor groep 6) ook al 25 jaar samen doen.
|
Hou je vast, hier volgt een filmpje van de Décuvage: |
Ook zo’n zin in de Bordogne Rosé?
|
We hebben nog enkele dozen van onze wijnboeren-Pinot Noir rosé. Een bijzonder lekkere rosé met een geconcentreerde, sappige smaak van frambozen en meikersen. Zij is in een beperkte oplage gemaakt, dus wees er snel bij en bestel via de knop hieronder. En ze smaken het beste in onze chateauglazen. |
Op onze expeditieafdeling zorgt Wolletje Hapklaar d'rvoor dat uw bestelling nog dezelfde dag wordt ingepakt. |
Overleven als Gort in Frankrijk
|
In 1994 kocht ik een vervallen wijnkasteel bij Bordeaux. Over mijn hilarische lotgevallen schreef ik Leven als Gort in Frankrijk, een buitengewoon vrolijk boek waarvan inmiddels meer dan 100.000 exemplaren zijn verkocht.
Dit nieuwe boek is het vervolg daarop: Overleven als Gort in Frankrijk en belicht een hele andere kant van ons succesverhaal. Omdat dit verslag iets te persoonlijk was geworden, heb ik dat boek na de eerste druk uit de handel laten nemen en verdere publicatie ervan altijd weten tegen te houden.
Nu, 18 jaar later, is het boek weer vrijgegeven want ‘De wonden zijn geheeld en de blunders verjaard’. Geniet van dit ongefilterde relaas en deze spontane ontboezemingen.
Verkrijgbaar in de boekhandel en online. Ook als e-book verkrijgbaar. Bestel hier een gesigneerd exemplaar van de eerste en tevens laatste druk: |
|
|
Je krijgt de GoGo nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt opgegeven en/of klant van ons bent.
© Château Gort & Gort |
|
|
|