Het leven smaakt goed. Daarom moet je het slurpen. VerbodenGoGo nr. 129, november 2022
|
|
|
Allô allô, Wijnboef, bonjour! |
Wees er op tijd bij want deze nieuwsbrief gaat over een unieke wijn. Een wijn waar maar heel weinig van is, dus als je met kerst iets bijzonders op tafel wilt zetten, lees dan deze nieuwsbrief. Allez! On y va! Riemen los! |
| |
|
Bordogne, is het Bordeaux of Bourgogne? |
Dit is een wijn met een verhaal. Wanneer je haar gaat uitschenken onthou dan dit:
1. Het is een Pinot Noir gemaakt in Bordeaux. Dit is uniek, want Pinot Noir is een Bourgognedruif en streng verboden in Bordeaux. 2. De wijn komt van een kleine illegale wijngaard op de heuvel van Château Gort & Gort, waarvan we de ligging geheim houden.
3. De gehele oplage van 7.467 flessen is op ons Château gebotteld en wel in flessen van het klassieke Bourgogne-model. 4. Dit is de enige wijnoogst waarbij de wijnboer en zijn zoon zich allebei tegelijk in hun vinger hebben geknipt. Bordogne, de wijn waar zelfs brave mensen een beetje stout van worden.
|
De oogst van de illegale wijn |
De vendanges 2019 begonnen op de negende september bij het kraaien van de eerste haan. Terwijl een abrikooskleurig zonlicht de nevel boven de wijngaarden oplost, klinkt uit de wijnkelder het holle gerommel van lege Barriques die de buitenlucht in worden gerold. Dit gerucht wordt snel gedempt, want deze bijzondere druivenpluk moet onder strikte geheimhouding plaatsgrijpen. Deze dag oogsten we namelijk onze verborgen wijngaard waar we druiven hebben geplant die hier in de Bordeauxstreek ten strengste verboden zijn. |
Het betreft een wonderschoon, doch eigenzinnig druivenras dat, tegen alle waarschuwingen in, op onze fossiele krijt-rotsbodem in Bordeaux goed blijkt te gedijen. Zo goed zelfs, dat de druiven dit jaar sappig, rijp en opvallend gezond zijn. De trossen ogen zelfs groter en rijper dan in hun geboortestreek Bourgogne. En dat terwijl we geen enkel bestrijdingsmiddel gebruiken, dus 100 procent puur natuur!
Wegens mogelijke juridische represailles oogsten de druivenplukkers onze verboden druiven in volstrekte anonimiteit. Geen vragen, geen namen, geen foto’s. |
In alle vroegte worden de druiven snel en onopvallend binnengehaald. Slechts het knippen van de snoeischaren die stil en vakkundig hun werk doen, valt te horen. Er wordt niet gesproken, gebarentaal volstaat. |
In de wijnkelder worden de slangen uitgerold, de Barriques vastgesnoerd en de ontsteelmachine voor de laatste maal getest. Dan rollen de eerste druiven binnen. |
|
|
Steeltjes willen nog wel 'ns een wrange smaak aan de wijn geven. Daarom mogen onze druiventrossen uitsluitend via een ontsteelmachine de wijnkelder in. Pas als ze helemaal zacht en schoon weer uit deze wellness behandeling komen rollen, mogen ze het wijnvat in. |
|
De losse druifjes rollen over een lopende band waar een klein team intimi die anoniem wensen te blijven, met de hand spinnetjes, slakjes of andere bijvangst van de biologische wijnbouw, er tussenuit vissen. |
|
|
De geselecteerde druiven vallen rechtstreeks in een Barrique van Frans eikenhout waarna de fermentatie ogenblikkelijk van start gaat. Maar hoe langzamer zo’n gistingsproces verloopt, hoe meer smaak de wijn krijgt. Dus vertragen we de fermentatie door over elke laag druiven een laagje droogijs-sneeuw te spuiten. |
Om de kans op ontdekking door de autoriteiten te vermijden rijpt de Bordogne in Franse Grand Cru Barriques, maar om de anonimiteit te waarborgen zijn deze zorgvuldig ontdaan van het wapen van Château Gort & Gort en alle andere kenmerken. |
De extreme zorgvuldigheid tijdens de vinificatie van deze Verboden wijn vergde veel extra tijd maar dat heeft, eerlijk gezegd tot onze eigen verrassing, geleid tot een fantastisch lekkere, unieke wijn. Mede hierdoor is de wijnboer er als de kippen bij als de Bordogne moet worden voorgeproefd. |
De Pinot Noir heeft een lichtrode kleur en een heerlijk aroma van zomers fruit, rijpe bramen en framboosjes. De wijn is vol van smaak, maar licht van toon met een verrukkelijke zachte afdronk. Volgens onze Italiaanse vriend en collega Luigi (zijn arm rechts op de foto) smaakt de Bordogne "perfetto bij de spaghetti agli olio!" |
Kurkentrekkers zijn er in allerlei soorten en maten. Het gros daarvan is, om het maar even netjes te zeggen, bagger. Deze kurkentrekker daarentegen is de officiële Franse "Tire Bouchon du Sommelier".
De professionele kurkentrekker met, zoals het hoort, een zogeheten 'holle spiraal' bekleed met een geleidend Teflon-laagje voor een soepele penetratie, een kelnersmes om de capsule met een trefzekere incisie te verwijderen en een hefboommechanisme om de fles met één vloeiende beweging te ontkurken. Verbaas vriend en vijand hoe u met deze kurkentrekker een fles wijn opent als een drie-sterrensommelier. Alvast Santé! Winnaar van de Prix de Tire Bouchon de Saint-Romain-La-Virvée 2021 |
|
|
Je krijgt de GoGo nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt opgegeven en/of klant van ons bent.
© Château Gort & Gort |
|
|
|