Het leven smaakt goed. Daarom moet je het slurpen. OogstGoGo nr. 128, oktober 2022
|
|
|
Allô allô, Wijntijger, bonjour! |
Dit jaar hadden we de heetste zomer ooit. Midden augustus steeg het kwik tot boven de veertig graden en de druifjes smeekten om water. Maar door de onberispelijke levenswandel van de wijnboer schulpte de hand Gods zich over ons en werden we precies op tijd getrakteerd op twee hemelwaterbuien van zondvloedachtig allure. Hierdoor bleef de schade aan de oogst beperkt en wisten we een stralend mooie druivenvracht binnen te halen. Dankzij die lange warme zomer zijn de druiven prachtig rijp en vol van smaak. Oké, door de droogte is de opbrengst wat minder dan in voorgaande jaren, maar de sublieme kwaliteit maakt dat volledig goed. Voor ons gaat 2022 de boeken in als een hemels wijnjaar. Allez! On y va! Riemen los! |
| |
|
De natuur in onze wijngaard |
Wij maken wijn op een manier waarmee we de natuur helpen gezond te blijven. Daartoe hebben we gekozen voor een werkwijze waarbij we de druiven zoveel mogelijk met rust laten. We nemen zelfs genoegen met minder druiven als we daardoor meer natuur kunnen creëren. Omdat we verliefd zijn op alles wat groeit en bloeit, zijn we al jaren geleden begonnen met het weer terugbrengen van de natuur in onze wijngaarden. We stopten met het gebruik van enge bestrijdingsmiddelen, legden houtwallen aan voor de reeën, wilde zwijnen, vogels en andere dieren en lieten een deel van de wijngaarden verwilderen.
|
Daardoor hebben de wilde kasteelzwijnen Obélix en Astérix het prima naar hun zin bij ons. |
Nog steeds planten we nieuwe stukken bos bij met vruchtbomen en bessenstruiken voor de vogels en voor klein wild. We onderhouden een duizend jaar oude dassenburcht met een grote dassenfamilie, een aantal bijenkasten rond de wijngaarden, en niet te vergeten een snelgroeiend eekhoorngezin. |
Elke dag zijn we in de wijngaard om de ontwikkelingen te observeren. Heerlijk in de natuur, lekker met onze handen in de aarde wroeten, dicht bij de druiven en dicht op de huid van de wijn. |
We gebruiken geen onkruidbestrijders, daarom staat het bij ons tussen de wijnranken vol prachtige bloemen en wilde kruiden. Maaien doen we pas nadat alles zich heeft kunnen uitzaaien, zodat we elk jaar meer bloemen krijgen. Zo zijn de druiven sterk genoeg om zichzelf te verdedigen tegen ziekten en agressieve insecten.
Het resultaat is een zachte wijn, met een heerlijke volle smaak. Of je die bloemen en kruiden terugproeft in de wijn laten we graag ter beoordeling aan u, maar één ding is zeker: het is beter voor het milieu en het helpt de gezondheid van de aarde voor toekomstige generaties. En dankzij die natuurlijke wijngaard kunnen we terug naar het authentieke karakter van de wijn. En haar échte smaak ontdekken. |
19 september. De ochtend van de eerste dag van de wijnoogst barstte het druivenplukken al voor zonsopgang los. Iedereen bruiste van energie om te beginnen, uitgezonderd de wijnboerenbaby; die was lichtelijk ontstemd over deze onmenselijk vroege reveille. |
Gelukkig was zijn babywrevel maar van korte duur, want even later moedigde de wijnboerenbaby vanaf de eerste rang de plukkers aan met blijmoedige kreetjes. |
Ach, ach, wat hingen onze Malbecdruifjes er sprookjesachtig mooi bij. In de vroegte van het uur nog bedekt met zilveren ochtenddauw, toegeeflijk instemmend met een klein wijngaardslakje die een drupje dauw meeslurpt... |
Langdurig gekust door de zon zijn de druiven superrijp en vol van smaak. Maar ja, willen we wijn drinken of niet! Dus... hoe mooi ze er ook bij hangen, de schaar moet erin! |
Heerlijk, dat wijnboerenleven: op een voorwereldlijk uur je mandje uit en na tien kratjes druivenplukken al het gevoel hebben alsof een bouwvakker met een botte zaag je rug halveert.
|
Al vroeg stapelen de volle druivenplukkerskratten zich op voor de wijnkelder. De mooiste aanblik die een wijnboer zich wensen kan. |
Wanneer alle Malbecdruifjes veilig in de vaten zitten, lassen we een plukstop in. De Merlot en de Cabernet Sauvignon laten we nog even rijpen in de hoop op nog een malse regenbui. Regen? hoor ik u denken, pourquoi? Welnu, dat is omdat de druifjes zich dan nog even een beetje vol kunnen zuigen zodat we wat meer volume oogsten. In minder droge jaren wil je dat juist niet, maar met deze lange, hete zomer zou het de wijn beslist ten goede komen. Tot dat holy watermoment, worden onze kostbare schatjes nauwlettend bewaakt door Kasteelpuber Picard.
|
|
|
Een weekje later hervatten we de druivenpluk. De regen is helaas uitgebleven, maar het is droog, niet te warm, met een zacht briesje. Het ideale weer om de druiven te plukken. De wijnboerenzoon is blij. Uiteraard met een verse bakje ochtendkoffie. |
| Tijdens de druivenoogst moet iedereen bijspringen. Zelfs Karlijn, het prinsesje van de kasteel-B&B, krijgt een snoeischaar in haar poezelige handjes gedrukt. |
|
|
Het is droog en heet, maar de druivenpluk gaat dag in dag uit door. De druiven zijn klein, maar geconcentreerd van smaak. Stop er een in je mond en je proeft dat dit straks een mooie dikke wijn gaat opleveren. Aroma's van bramen, bosaardbeitjes en kersen verdringen zich rond uw smaakpapillen. Terecht dus dat Kasteelpuber Picard de volle druivenkratjes goed bewaakt. |
Bijvangst van de duurzame wijnbouw is dat zich tussen de druiven allerlei natuurgeteisem verstopt; wijngaardslakjes, spinnetjes, lieveheersbeestjes. Die willen we niet in de wijn, die moeten terug de wijngaard in.
Dus voordat de Merlotdruifjes afzwaaien richting barriques, bevrijden de nijvere meisjeshandjes van de immer vrolijke wijnboerenminnares, de lelieblanke prinsessenvingertjes van de watervlugge Karlijn en de grove knuisten van de wijnboerenzoon de druifjes van takjes, slakjes en bladjes. Zodat we straks louter zuivere, pure wijn overhouden. |
De wijnboerenzoon is overal tegelijk. In de wijngaard druivenplukken, kratten sjouwen, dan weer in de wijnkelder de vaten controleren, maar ook druiven sorteren met zijn geliefde Meriam en maître de Chai Yoann. |
Om 09.28 rollen onder feestelijk applaus de eerste emmers Trois Mille het vat in.
Naast onze Bordeaux Supérieur die bij Albert Heijn staat, maken we ook een superbordeaux: ‘Trois Mille’. De beste wijn van het château, uitsluitend bestemd voor de wijnboerzelf, familie en vrienden. Zij wordt gevinifieerd uit speciaal geselecteerde druiven, die apart worden geoogst van de beste percelen met de mooiste zonexpositie en het rijkste terroir. Die druiven worden met de hand geplukt en ontsteeld, en gevinifieerd direct in Grand Cru-barriques van frans eikenhout. |
Door de extreem intensieve zorg die aan deze wijn wordt besteed, kunnen we er per jaar ten hoogste 3.000 flessen van produceren. Deze superbordeaux maken we alleen in hele goede wijnjaren. In 2020 bijvoorbeeld, konden we geen Trois Mille maken en in 2021 evenmin. Maar dit jaar was de kwaliteit zo hoog dat we besloten opnieuw een Trois Mille te maken. Deze exclusieve wijn vindt u niet bij de AH. Wilt u een paar flessen zien te scoren? Ga naar www.gortshop.nl/wijn voor de jaargangen 2018 en 2019.
|
30 september was de laatste dag van de druivenpluk. |
Moe maar tevreden deden de wijnboer en zijn minnares een laatste inspectierondje om te checken of er geen trosje was blijven hangen. |
Column van de wijnboerenschoondochter
|
|
|
|
Zodra september zich aandient, krijgt iedereen op het Château een verwachtingsvolle spanning in zijn buik. Wanneer zou de oogst beginnen? In afwachting van het verlossende bericht van onze oenologe Shipley, houdt ieder zich op zijn manier bezig met de voorbereidende werkzaamheden. Snoeischaren worden in het vet gezet, plukkersmanden van zolder gehaald, de wijnmakerij en de vaten worden klinisch schoon geboend, de laatste rondleidingen en wijnproeverijen worden gegeven én er worden boodschappen voor de plukkersmaaltijden ingeslagen.
|
| |
De oogstdagen zijn lang en het werk is zwaar, er moet dus goed gegeten worden. Bovendien: zorg goed voor je collega’s, dan zorgen zij goed voor de druiven! Iedereen mag voorafgaand aan de oogst een maaltijdwens opgeven, en denk maar niet dat er alleen maar Steak Frites gevraagd wordt. Niets is minder waar! Echte fijnproevers zijn het hier: Cassoulet en huisgemaakte Gravad Lax met een mosterd-dille sausje zijn terugkerende successen. Maar ook de Caesar Salade van Klaas is een klassieker, met graag een grote punt Vijgen-Amandeltaart als dessert, merci.
12 september: hét moment waar we het hele jaar, met z’n allen naar toe hebben gewerkt is daar! De druiven hebben de ultieme rijpheid bereikt en mogen geplukt worden. Nog voor het ochtendgloren staat er een hete pot koffie klaar en worden er croissants van de bakker weggehapt. De sfeer is goed, we hebben er allemaal zin in en het lijkt weer een zonnige dag te worden. Na het maken van een strijdplan verdwijnt iedereen, gewapend met snoeischaar en mand, tussen de wijnranken. Ik duik de keuken in.
Cliquez ici voor het recept van de Caesar Salad’.
En oui: er komt eind volgend jaar een herziene editie van ons kasteelkookboek Chateaukoken voor iedereen uit. |
|
|
‘Hoeraaa!’ juicht de wijnboerenbaby. ‘Het zit erop! Nu kan iedereen weer lekker met mij spelen!’ |
Hoe overleef ik de herfst?
|
Nou gewoon, door jezelf een beetje te verwennen. Met een goed boek en een lekker glaasje wijn. Zo kom je de herfst wel door. |
|
|
Je krijgt de GoGo nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt opgegeven en/of klant van ons bent.
© Château Gort & Gort |
|
|
|