Het leven smaakt goed. Daarom moet je het slurpen. nr. 125, maart 2022
|
|
|
Allô allô, Wijntijger, bonjour!
Voilà! Een nieuwe Slurp-nieuwsbrief die we, nu de Slurpwijn niet meer van ons is, GOGO nieuwsbrief hebben genoemd. Ook op het Château heerst een nieuw elan: sinds we nog verder terug naar de natuur zijn gegaan, komt die natuur steeds vaker op bezoek!
Allez, on y va! |
| |
|
In de wijngaard zingen de vogeltjes al voorzichtig hun liefdesriedeltjes, vroege bomen hullen zich in een lichtgroen waas en overal steken wilde bloemetjes hun kopjes uit het gras. De lente zit in de lucht!
|
|
|
Als in oktober alle druiven zijn geoogst, maken we de wijngaard gereed voor de winter. We laten de grond op adem komen zodat zij zich lekker kan ontspannen. De sapstroom in de stam van de wijnstok gaat steeds langzamer tot hij uiteindelijk tot stilstand komt. Dan gaan honderdduizend druivenstokken tegelijk in winterslaap en wachten met z’n allen geduldig tot de kou voorbij is en het lentezonnetje ze weer wakker kust. |
Bijna twee maanden laten we de wijngaard met rust. Niet ploegen, niet snoeien, niet met trekkers over haar heen rijden. Slechts fluisterend passeren we de lege druivenvelden. Maar in januari zijn we terug; de geslepen snoeischaar in de vuist. |
‘De mooiste wijn maak je in de wijngaard.’ Dat is de eerste les die ik leerde toen ik zo’n 25 jaar geleden wijnboer werd.
Snoeien is daarbij cruciaal. Fout snoeien kan een wijnjaar om zeep helpen en op termijn zelfs een hele wijngaard ten gronde richten. Een druivenplant voegt zich namelijk naar de manier waarop je haar snoeit. Met snoeien kun je een wijnstok heel veel, of heel weinig druiven laten produceren. Daarmee bepaal je de kwaliteit van de wijn. |
Een druif is een wilde liaan en wil maar één ding: naar het licht. De vroegste wijnmakers, zo’n 5000 jaar geleden, wisten dat en lieten de druivenplanten dan ook de bomen in groeien. Een techniek die in sommige landen nog steeds wordt toegepast. |
Als je een druif niet snoeit, woekeren haar uitlopers teugelloos alle kanten op en verknopen zich tot een ondoordringbaar oerwoud. Er komen wel druiven aan, maar die blijven klein en zuur. En dat levert een wijn op die alleen geschikt is om aan de buren te schenken. Het mes erin dus. Elk jaar opnieuw. Snoeien maakt de wijn. |
Na de snoei zit je als wijnboer met een flinke bos snoeihout voor de deur. In vroeger tijden verbrandden we dat in een doorgezaagd olievat, maar daar zijn we al jaren mee gestopt. Nu versnipperen we het en verwerken het tot compost. Door dit hergebruik beperken we elk jaar weer een flinke hoeveelheid uitstoot van C02. |
Op Château Gort & Gort zijn we familie. Het château staat op de top van een heuvel, omringd door haar wijngaarden. Hier maken we onze Liefdeswijn. Dat is hard werken, maar we genieten hier elke dag met volle teugen van het werk en van het leven in de natuur.
Sterker nog, we bestaan dankzij de natuur. Daarom zorgen we extra goed voor alles wat groeit, bloeit, vliegt, of in dit geval, het grasveld omploegt. Neem even de tijd, zet je sound on en check dit spectaculaire filmpje over het leven op het château als alle Gort & Gortjes liggen te slapen.
PS de tijdaanduiding op de filmpjes klopt niet, cameratijd stond niet goed. |
|
|
Na de oogst ging, tegelijk met de druiven, de B&B in winterslaap. Maar ook daar is het leven alweer in volle gang. Per 1 maart zijn we weer open en klaar voor een nieuwe lente. De geur van koffie en vers gebakken croissants zweeft weer als vanouds via het terras over de Dordogne. |
|
|
Meriam en Klaas staan weer klaar voor de gasten, voor de rondleidingen door de wijnkelder van Château Gort & Gort en voor nieuwe wijnproeverijen in de ‘Salle de dégustation’, de plukkerszaal. Alles onder onze nieuwe naam: Château Gort B&B. |
Op het terras aan de Dordogne serveert wijnboerenschoondochter Meriam de lekkerste ontbijtjes van Frankrijk. |
|
|
Boek hier vast een kamer: www.chateaugort-bnb.com/nl/ en geniet van alles wat de omgeving te bieden heeft. Heerlijke wijn, leuke terrasjes, de fantastisch mooie stad Bordeaux, schilderachtige wijnstadjes als Saint-Emilion of de prachtige stranden van Arcachon en Cap Ferret op een uurtje rijden. |
Cliquez-ici op het filmpje hieronder en rij mee naar de B&B.
|
|
|
| Nouveau!
Vanaf nu regelmatig in de GoGo-nieuwsbrief een verslagje van Meriam, de wijnboeren-schoondochter:
‘De lente komt!’ |
|
|
“Eén blik naar buiten en ik zie het. Ik roep Picard, trek de deur open en ik voel het. Ik zet een stap, adem diep in en ik ruik het. Het is 1 maart en de lente in Bordeaux is officieus begonnen.
Een blij en energiek gevoel ontspringt in mijn borstkas als ik met Picard door het kasteelpark wandel. De bomen krijgen knopjes, er staan vrolijke madeliefjes en goudsbloemen in het gras en er wordt hard gewerkt door eekhoorns, vogels en insecten. Tijd voor de grote Nettoyage de Printemps! |
|
|
Ik sla de luiken van de Salle de Vendangeur open. Zonnestralen belichten de stoffige lange tafels waar aan er ook dit jaar weer door menigeen wijn geproefd gaat worden. Werk aan de winkel! De brocante meubels worden liefdevol doch rigoureus ontdaan van hun spinnenwebben, de glazen worden gewassen en gepoleerd. In de Châteaushop vul ik de kasten met gloednieuwe flessen Gort&Gort. De knisperverse boeken van mijn Beau-Père rangschik ik netjes op hun planken. Het raam dat uitzicht biedt op de eikenhouten barriques met hun kostbaar vocht, krijgt een extra poets. Ziet er goed uit. Komt u maar!
|
| Kasteelpuber Picard is klaar voor de voorjaarsschoonmaak! |
|
|
Ook de Bed & Breakfast ontwaakt. In de afgelopen maanden zorgden wij voor Kasteelbaby Charlie, en was zij in winterslaap. Nu voorziet Klaas haar ramen en deuren van een likje verf en ben ik het fijne terras aan de rivier aan het voorbereiden op weer een heerlijk voorjaar, vol met zonovergoten ontbijtjes en gezellige borrels. Ik heb de plaatselijke bakker al gewaarschuwd: Préparez-vous, les touristes arrivent! We zullen weer stapels warme croissantjes en knapperige baguettes komen halen! Kan niet wachten.
Ik kan niet wachten op alle gezellige rondleidingen, wijnproeverijen en logeerpartijtjes die komen gaan. Laten we proosten op een Seizoen 2022 met veel zon, heerlijke wijn en heel veel vakantieplezier!” Liefs et à Bientôt, Meriam |
Nieuwe roman komt d’r an: Vrije vogels
|
Het is zover! Deel 3 in de Abel & Angela-trilogie komt eraan: Vrije Vogels. Het derde en laatste deel over het tomeloze wijnavontuur van Abel Jongbloed en zijn doortastende vrouw Angela. Nieuwe avonturen op hun woestromantische wijndomein in het zonovergoten Zuid-Franse dorpje Soissant-sur-Sêze. Rond 25 april ligt-ie in 2782 boekwinkels; gesigneerde exemplaren vind je in de Gortshop.
Wil je een berichtje als de gesigneerde boeken te bestellen zijn? Cliquez ici: |
Waar gaat het eigenlijk over?
In Vrije vogels genieten idealist Abel en zijn doortastende vrouw Angela van het heerlijke leven op hun Zuid-Franse wijndomein. Maar dan komt de leider van een Brabantse motorbende verhaal halen en wordt alles op zijn kop gezet. Abel en de bendeleider vertrekken per Harley Davidson op een roadtrip door het ruige Pyreneese berglandschap. Bijgestaan door een bijzondere ezel begint hun barre tocht die via spectaculaire avonturen leidt tot een knallende ontknoping.
Vrije vogels is het vervolg op Bed en Breakfast en Godendrank, maar ook heel goed zonder voorkennis te lezen. Een zomerboek met Franse avonturen, spanning en veel humor dat heerlijk wegleest. Alvast Santé! |
Ook nieuw in de Gortshop:
|
Blauwe Wijntijgershirts en zwarte Chateaushirts van organic katoen zonder chemische meuk en dus lief voor mens, dier en wijnboer. We doen dit in samenwerking met the Fair Wear Foundation, dus de shirts worden gemaakt door volwassen mensen die fatsoenlijk betaald worden. |
Tevens heeft assistent-keldermeester Nono een aantal voorkantjes van Gort&Gort wijnkistjes gesloopt zodat we weer een vers voorraadje kaasplankjes hebben. Schoon, zuiver en no-nonsens. Gemaakt van bio-hout uit de Corrèze. Merde, wat zullen die Franse kaasjes daar lekker van smaken! Alvast Bonne Appétit! |
Le Petit Commerce, het lekkerste restaurant van Bordeaux
|
Een restaurant runnen waar je zo lekker kan eten dat het elke dag vol zit, valt niet mee. Maar om zeven jaar later nog steeds dezelfde kwaliteit te leveren, dat is een heldendaad.
|
Bordeaux heeft 1724 restaurants. Met kop en schouders de leukste daarvan bevindt zich in een onooglijk straatje verborgen achter de Place du Parlement. |
Je eet er het lekkerste wat de zee te bieden heeft.
De zon lijkt hiervan op de hoogte, want 's ochtends gaat zij op, precies aan het begin van deze steeg en 's avonds zet ze het hele straatje langdurig in een oranjegouden gloed. De keuken van onze favoriete hang out gaat derhalve alleen 's nachts een paar uur dicht. |
|
|
Le Petit Commerce bewijst dat een restaurant meer baat heeft bij verse producten en een bekwame kok, dan bij linnen tafelkleedjes en verzilverd bestek. |
|
Deze plek heeft precies de juiste graad van rommeligheid, een blind paard zou zijn best moeten doen om er schade aan te richten. Maar het menu wordt elke dag vers op de spiegel geschreven. |
|
|
De couteaux worden voorzien van een stoot verse knoflook en op de plancha gemikt. Wat knoflookboter erop en klaar. Bestel hier ijskoude Pouilly Fumé bij. |
|
De oesters komen elke dag vers uit de nabije kustplaatsjes Arcachon en Cap Ferret. De kleine witte garnaaltjes worden met netten uit de Dordogne gevist. Ze zijn zo zacht, dat je ze ongepeld kunt eten. |
|
|
Voor de liefhebber: Bulots (zeeslakken)... |
| |
|
De écrevisses grillé met knoflook en peterselie zijn eigenlijk iets te lekker. |
| Met ijzeren discipline weet de wijnboerenminnares zich te bedwingen om een tweede portie te bestellen. |
|
|
Le Petit Commerce. Adresse: 22, Rue Parlement Saint-Pierre, 33000 Bordeaux, Téléphone +33 5 56 79 76 58 |
|
|
Je krijgt de GoGoSlurp nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt opgegeven en/of klant van ons bent.
© Château Gort & Gort |
|
|
|