Allô allô, Wijntijger, bonjour! In deze Slurp vorstschade aan de druiven, een schaamteloze lente en heet nieuws over Eekie de kasteeleekhoorn!
Allez, riemen vast!
Lenteschijnbewegingen De lente begon vroeg dit jaar. Lang voordat de wijngaard uit haar winterslaap ontwaakte, stond het gras tussen de kale druivenstokken al vol goudgele bloemetjes. In de wijngaarden laten we de natuur zoveel mogelijk haar vrijheid. Omdat we dat beleid op het hele domein doorvoeren, was het begin maart één groot lentefeest op het chateau. De seringen stonden schaamteloos in bloei, hele kuddes hommels zoemden sonoor in en uit de hyacinten. Toen de plukkersmanden begonnen uit te lopen wisten we het zeker: de lente is een feit! De wijnboerenminnares bakte meteen een voorjaarsappeltaart die het lentebeest in ons losmaakte. Eind maart was het maar liefst 27 graden. Volop zomer, leek het wel. Kasteelpuber Picard wentelde zich in al vroeg in het ochtendzonnetje. La vie est belle! De wijngaard werd wakker. Joelend van vreugde ontdekten we de eerste fluweelzachte knopjes aan de wijntwijgen. Yeeey!! Het wijnjaar begint! Een wijnstok haalt omgekeerd adem: zij ademt CO2 in en blaast zuurstof uit. Haar wortels zuigen water en mineralen uit de grond en stuwen dat naar de blaadjes. Die blaadjes doen een toverkunst: van water en zonlicht maken ze suiker. Dat sturen ze weer naar beneden en zo krijgt de hele wijnstok, inclusief druiven, te eten. Na de herfst stopt die sapstroom en gaat de wijnstok in winterslaap. In deze periode kan zij temperaturen van min tien of lager makkelijk aan. In het voorjaar wordt de grond warmer. De plant ontwaakt, denkt dat het nieuwe groeiseizoen is begonnen en de wortels beginnen water naar de takken te pompen. En opeens… BAM! Van de ene nacht op de andere alles wit! Min vijf graden! 5 april. Een groot deel van de pas ontloken knopjes en blaadjes, reddeloos verloren. In Bourgogne werd het nog kouder. De wijnboeren staken ’s nachts vuurkorven aan om verdere bevriezing van de jonge blaadjes te voorkomen. Want zonder blaadjes, geen druiven en zonder druiven geen wijn. Wij hebben onnoemelijk veel geluk gehad. Doordat onze wijngaarden in een microklimaat van de Dordognevallei liggen, overleefden de meeste van onze druivenstokken de dodelijke koudegolf. Half april baadden de eerste trosjes zich in het lentezonnetje. De lente is begonnen! Overal in de wijngaard bloeit de wilde knoflook. No worries, dat proef je niet terug in de wijn. Ik heb het zelf getest. Al snel ontwikkelden zich de druivenbloemknopjes. Die gaan bloeien, het worden babydruifjes, daarna dikke sappige druiven en dan hele lekkere wijn. Kasteelpuber Picard kon met een gerust hart Koningsdag vieren. Hij deed dit met dusdanig jonge hondenenthousiasme, dat hij aan het einde van de dag volledig uitgeteld op de keukenvloer lag. “Nee, please, lieve baasjes! Niet nóg zo’n feestwandeling…”
Wijnproeverij! Vanwege Corona konden we even geen gasten ontvangen in de Château La Tulipe B&B. Onze winemaker Caroline Shipley zag haar kans schoon en toverde de ontbijtkamer om tot een goed geoutilleerd proeflokaal. Op een zeer bijzondere manier geeft zij daar les over het professioneel proeven van wijn. Wijnboerenzoon Klaas, zijn gade Meriam en Maître de Chai Yoann boden zich goedmoedig aan als testpanel. Een ochtend lang alleen maar aan wijn snuffelen. Shipley heeft glazen geprepareerd met geurextracten: aardbei, kers, vanille, banaan, vijg, kruisbes, zelfs kruidnagels en hooi… Vervolgens moeten de deelnemers, zonder te proeven, alleen maar met de neus, de verschillende aroma’s herkennen die in wijn kunnen voorkomen. Zijn de verschillende wijn-aroma’s geroken, dan volgt de geheugentest. Heb je ze onthouden? En kun je ze herkennen zonder ze te zien? Er wordt luidruchtig gesnuffeld aan zwarte wijnglazen. Wijnboerenschoondochter Meriam blijkt op dit onderdeel verrassend goed en herkent zelfs de zelden voorkomende combinatie van tropisch fruit en kaneel. Shipley geeft uitleg over de manier waarop het terroir (de grond en het microklimaat) het karakter van de wijn bepaalt. Maar ook externe factoren die de smaak van de wijn beïnvloeden zoals het gebruik van kurk of schroefdop. Eindelijk mag er echt geproefd worden. Shipley duikt in het moeras van het onbegrijpelijk jargon om professioneel wijn-aroma’s te beschrijven en proefnotities te maken. Als Shipley even niet oplet, wordt er in de keuken wel eens stiekem een kleine slokje voorgeproefd…
Hoeraaa! een zilveren medaille! Onze Château La Tulipe Bordeaux Supérieur 2018, die nu bij de Appie ligt, heeft de zilveren medaille gewonnen! En niet zomaar een medaille, maar zilver op het Concours de Macon, in de Bourgogne dus! Waar de lekkerste wijnen ter wereld worden beoordeeld! Daarom moest er een promootje worden gemaakt. De medaille is zilver, maar die blik van zoon Klaas, als hij luistert naar dat geouwehoer van z’n vader… Goud!
BREAKING: De Liefdesbaby van Eekie Eind maart hadden we Kasteeleekhoorn Eekie al een paar keer in gezelschap gezien van een tweede eekhoorntje. Ze was iets kleiner, maar de pluimpjes op haar oortjes waren langer en ze bewoog zich sierlijk van tak tot tak. Begin mei werd het duidelijk: Eekie was verliefd! Hier de eerste beelden van de kleine echtelijke onenigheidjes als Eekie te laat thuis komt of als zijn liefje er met het lekkerste nootje vandoor gaat. Nog geen week later volgde een nieuwe verrassing. Tot onze verbazing zagen we een piepklein eekhoorntje uit het wijnkistje klimmen! De twee jonggeliefden hadden er geen gras over laten groeien en in het geheim een liefdesbaby gemaakt. Hier de eerste beelden. Kasteeleekhoorn Eekie kijkt of de kust veilig is en dan verschijnt daar uit zijn wijnkistje... Baby Eekie! Baby Eekie en het zondagochtendontbijt De kleine roodbruine rakker heeft het prima naar zijn zin en heeft een gezonde knabbellust!
Ken jij ook iemand met een baby-eekhoorn? Doe 'm dan een plezier met dit Team Eekie-shirt. Cliquez ici.
Bed & Breakfast 1 ‘Bed en Breakfast’, de opvolger van ‘Godendrank’ stond weer wekenlang in de bestsellerlijst. Recensies Meer recensies en reacties: Cliquez ici.
Lees een stukje Benieuwd geworden? In dit leesfragment een aantal scènes uit Bed en Breakfast.
Bestel lokaal of bij de SlurpShop Omdat we de boekwinkels, die dicht moesten vanwege Corona, wilden steunen, verkochten we B&B niet via onze webshop. Gelukkig zijn die nu weer gewoon open en kun je daar weer lekker snuffelen tussen al die mooie boeken. Bestel bijvoorbeeld bij Libris boekhandels (met afhaalloket): bij Van Piere in Eindhoven, bij Boekhandel Veenendaal in Amersfoort, bij Boekhandel Stevens in Hoofddorp, bij Boekhandel Kooyker in Leiden. of bij zelfstandige boekhandels als Paagman in Den Haag, bij Boekhandel Broekhuis in Twente, of Atheneum Boekhandels in Amsterdam. Mocht je een gesigneerd exemplaar van Bed en Breakfast willen bestellen, ga naar de SlurpShop, of cliquez ici.
Bed & Breakfast 2: wij jullie ook! Hoeraaaa!! We missen jullie, maar: we mogen bijna weer open. Cliquez ici en reserveer vast je chambre voor deze zomer!
Allez, hartelijk Santé!
Stuur deze wijnboerennieuwsbrief Slurp vooral door naar mede-wijntijgers en Frankrijkfans. Volg ons
Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren? Mail: slurp@tulipe.nl Gegevens aanpassen: ici. Afmelden: ici
Je krijgt de Slurp nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt opgegeven en/of klant van ons bent.
|