Allô allô, Wijntijger, bonjour! De druiven zijn geplukt, de wijn zit veilig in de vaten, Hoewel, rust? Allez, riemen vast!
Herfst 2020 De wijngaard voelt dat zij is ontdaan van haar nageslacht en kleurt van groen naar geel. Haar taak zit erop, met een gerust hart maakt ze zich gereed voor haar winterslaap. Voor ons daarentegen, begint nu het echte werk: hele lekkere wijn maken van haar druiven. Hier en daar zijn we wel een trosje vergeten, maar ach, die laten we graag hangen voor de vogels, de dassen en de vos, die daar een sappig hapje aan hebben. Herfst is ook het seizoen van het eekhoorntjesbrood. In het kasteelpark kan de wijnboerenminnares haar geluk niet op. Hoe je dat klaarmaakt staat allemaal in ons kookboek. Before... After. Herfst is ’s avonds gezellig met z’n allen eten bij het haardvuur… Maar herfst was dit jaar ook op 19 november ’s avonds buiten barbecueën. Iets dat heerlijk en tegelijkertijd zorgwekkend is. Met het aanhoudende zonnige weer kwamen we eindelijk toe aan het metselen van de muurtjes voor onze moestuin. En dat je dan als baasje een beetje op je hond gaat lijken, ach…
Visite Op Château La Tulipe ontvangen we regelmatig bezoekers. Die krijgen een rondleiding
Slurpen in de wijnkelder Nog even nagenieten van de druivenoogst toen we, omringd door uitbundig vogelgezang, de rijpe druifjes van de wijnstokken plukten. Na het schoonmaken zijn onze paarse schatjes verhuisd naar de Cuves om te gisten en lekkere wijn te worden. Deze week, inmiddels een paar maanden later, brengen we de wijn over naar de eikenhouten vaten. Tot zo ver alles in orde. Maar de druivenschilletjes dan? Waar zijn die gebleven? Op de bodem van de cuves! En die kunnen er maar op één manier uit: met de hand. Onze stoere winemaker Caroline Shipley offert zich op en klimt vol goede moed door het mangat de cuve in. Af en toe moet ze even naar buiten om te luchten, anders wordt ze iets te vrolijk van de zware wijnlucht in die ijzeren wijnraket. Daarna gaan de druivenschilletjes de wijnpers in en worden ze liefdevol door ons gekneusd. Niet te hard, want dan krijg je wrange wijn. Het sap wat er dan uitkomt, de ‘Vin de Presse’, is dik en geconcentreerd. Maar stroef van smaak door de tannines. Van deze toverdrank mengen we een klein beetje bij de wijn in de eikenhouten vaten. Dat geeft kleur en kracht en door de tannines kun je de wijn lekker lang bewaren. Maar hoevéél toverdrank we erbij voegen, dat is het geheim van de smid. Dat vertellen we niet, want dat luistert nauw. Een klein beetje te veel en de wijn verliest haar zachte souplesse, te weinig en de wijn mist karakter en ballen. Dus ja, dan zit er maar één ding op: Proeven. Slurpen, uitspugen en opnieuw proeven. Opnieuw. En opnieuw. Net zolang tot het goed is. Cliquez hieronder voor het filmpje.
Hoera, een medaille: Père & Fils moeten op de foto Er zijn veel wijnconcoursen, waarvan een aantal niet van primair belang. Maar als je een medaille wint op de ‘Decanter World Wine Awards’ in London, ja dan
De Slurpkalender 2021! De Slurpkalender; je moet er wel wat voor doen, maar dan heb je ook het leukste cadeau voor iedere wijnliefhebber. Wat moet doen? Ernaar vragen bij de boekhandel, want hij ligt niet overal. Of online bestellen.
365 keer lachen, dat weegt best wat, dus bevestig de Slurpkalender deugelijk aan de muur, anders gebeurt er dit: Gelukkig wist de wijnboerenzoon dit exemplaar te redden. Dit collectors item (inmiddels weer bijna helemaal droog) bieden wij aan de winnaar die de volgende slagzin afmaakt: “De Slurpkalender biedt plezier, aan man, vrouw en…” Bij je lokale boekhandel en online, of ici bij de Slurpshop.
Allez, Hartelijk Santé en blijf gezond!
Stuur deze wijnboerennieuwsbrief Slurp vooral door naar mede-wijntijgers en Frankrijkfans. |