Allô allô, Wijntijger, bonjour! Voilà de druivenplukslurp! Het volledige wel en wee van de druivenoogst 2020 op Château La Tulipe! Allez, on y va!
Op 12 september keek het oude kasteel tevreden de wijngaard in. Haar merlotdruifjes, gestreeld door het prille ochtendlicht, leken van het type fluweel waar pofmouwen van edelknapen van worden gemaakt. Rijp en zoet hingen ze aan de wijnstok. We volgden ons gevoel (maar maakten om zeker te zijn ook een laatste analyse van het suikergehalte) en YES! Het was zover. Na een jaar lang tegen ze praten, vertroetelen en beschermen, konden ze eraf! De volgende ochtend om 06.00 uur luidde de kasteelbel: DRUIVENPLUKKEN!!! Kasteelpup Picard, die onze liefjes al die dagen had beschermd, kon maar moeilijk afscheid van ze nemen. Al maanden voor de oogst waren Père & fils dagelijks te vinden in de wijngaard om het rijpingsproces op de voet te volgen. De afgelopen zomermaanden had de zon het wijnjaar 2020 nogal gretig voorgeproefd waardoor een deel van het sap was verdampt. Eind augustus waren de druiven daardoor kleiner dan normaal. En kleine druiven betekent minder wijn. Maar de smaak is lekkerder dan ooit. Geconcentreerd en met de donkere zwartebessensmaak die typerend is voor rijpe Merlot uit de Bordeauxstreek. 14 september om 06.00 uur is het zover.
Het wijnjaar 2020 is begonnen! Deze foto is van vóór de oogst. Monter en fit staat de wijnboerenfamilie in de plukstand. Een paar dagen later voelde dat al heel anders. De Barriques waar de druiven straks ingaan, worden schoon gespoten. Nog snel even een wijnboerenontbijtje (croissant, tros Merlot, een kom koffie) en ‘On y va!’ Het is prachtig plukweer; graadje of 24 met een lekker zonnetje. We halen de eerste oogst in topconditie binnen. De wijnboerenminnares is in haar nopjes met de nieuwe druivenplukkersshirts. Door de droogte mag de oogst dan wel kleiner zijn dan gebruikelijk, de kwaliteit is uitstekend. Petje af voor Moeder Natuur die het voor elkaar heeft gekregen dat onze wijnstokken zich ondanks het watergebrek kranig hebben gehouden. Met grote voortvarendheid heeft Belle fille Meriam het Magasin van het Château omgekat tot veldkeuken. Aan de sorteertafel gooit de wijnboer alle remmen los en ook zijn mondkapje. Dit komt hem op het Boze Oog van zoon Klaas te staan. Maar als het nieuwe shirt is gefotografeerd nu het nog schoon is (uniek moment) gaat het maskertje weer op. Zucht… Aan de sorteertafel, de Table de tri, worden de druiven met de hand gesorteerd; alles wat je niet in de wijn wilt, wordt eruit gehaald. Gelukkig mogen de maskers af tijdens de wijnboerenlunch. Aan het einde van de oogst voelt de wijngaard dat zij is ontdaan van haar nageslacht en ze kleurt van groen naar rood. Haar taak zit erop, met een gerust hart maakt ze zich gereed voor haar winterslaap. Voor ons begint nu het echte werk: hele lekkere wijn maken! NB
“En hoe is het nu met Eekie?” Kijk hier voor de laatste oogst van de Eekie-cam.
De Slurpkalender 2021! Hoera! Lekker CO2-vrij scheuren! De leukste wijnkalender ligt in de winkel!
Als er iemand is waar je echt om geeft en het loopt tegen de feestdagen. Wat moet je dan geven? Beschikbaar vanaf 15 november in de Slurpshop. Kijk ici! Reserveren kan ook: Stuur een mail naar info@slurpshop.nl Heb je meer dan vijftig geliefden?
Allez, Hartelijk Santé en blijf gezond!
Stuur deze wijnboerennieuwsbrief Slurp vooral door naar mede-wijntijgers en Frankrijkfans. |