Allô allô, Wijntijger, bonjour!
Verder een zomerse privé-les wijnproeven van de wijnboerzelf, en de wijnboerenzoon die zijn vader in een kistje stopt. Hoe weet een wijnboer wanneer zijn druiven rijp zijn? Op de ochtend van 23 september kwam het startsein voor de oogst van hogerhand. De zon had de aarde nog maar nauwelijks wakker gekust of we togen wijngaardwaarts. We ontdeden de wijnstokken van hun druivenlast, toen zij nog in diepe slaap waren. En bovendien is het zo vroeg nog lekker koel, zodat de druiven niet oxyderen en vers aankomen in de wijnkelder. Dankzij een zomer met drie maanden lang vrijwel onafgebroken stralend mooi weer, waren de druiven rijp en sappig. Druiven moet je na het plukken niet zomaar in de krat gooien, maar voorzichtig erin vleien. Bij de wijnkelder worden de Merlotdruifjes opgewacht door een equipe getrainde welzijnswerkers wier taak het is het leven te redden van een bont allerlei aan bijvangst van de biologische wijnbouw: slakken, torretjes, krekels, bidsprinkhanen, spinnen, hagedissen en nog een heleboel meer wat je niet in je glas wilt. Al na een uurtje druiven selecteren hebben we een avondmaaltje slakken bij elkaar NOT. Deze escargots zetten we zorgvuldig terug in de wijngaard zodat ze weer lekker door kunnen met hun slow life. Een deel van de geselecteerde druiven is voorbestemd voor de Vinification intégrale; een techniek waarbij we de geselecteerde druiven niet vergisten in roestvrijstalen cuves, maar rechtstreeks in Barriques van nieuw Frans eikenhout waarin de fermentatie ogenblikkelijk van start gaat. Maar hoe langzamer zo’n gistingsproces verloopt, hoe meer smaak er aan de wijn komt. Dus vertragen we het door over elke laag druiven een laagje droogijs-sneeuw te spuiten. Na een allerlaatste inspectie houden we een aantal barriques over met prachtige schone druiven. De tonneliers uit Saint-Emilion komen hier later een deksel op hameren. Uiteraard moet tijdens dit hele proces de jonge wijn voortdurend geproefd worden. En we waren het er unaniem over eens: 2019 wordt een topwijn! Sappig en rijk en zoet als de liefde zelf. Op initiatief van onze lieve winemaker Caroline Shipley, krijgen de plukkers elke dag van de druivenoogst een fles Château La Tulipe 2017 mee naar huis. Als de wijnboer en zijn minnares na een lange dag druivenplukken en beestjes redden aan tafel schuiven, is hun werk nog steeds niet gedaan: dan moeten zij namelijk proeven of de wijn van twee oogsten geleden nog wel door hun beugel kan. Nou, dat kan zij zeker! Gouden medaille - Challenge international du vin, Blaye 2019 Chateau La Tulipe 2017 is vanaf maandag 16 december een week in de bonus bij Albert Heijn, van €9,99 voor €6,99.
Maar hoe open je zo'n fles? Filmpje! Meer techno-info? Ga naar www.tulipe.nl/chateauwijn voor de Fiche Technique en lees daar meer over bijvoorbeeld de vier verschillende duivensoorten waar deze wijn van is gemaakt. Oogstverslag 2017 nog eens teruglezen? Ook dat kan: cliquez ici en ga naar Slurp! 96.
Privéles wijnproeven Beloofd is beloofd: de wijnboerenschoondochter krijgt haar eerste les wijnproeven. De zon neigt ter kimme, het lesmateriaal staat gereed, de bel klingelt, de les vangt aan.
Tulipe Zero: alcoholvrije wijn Mocht je met Kerst een beetje rustig aan willen doen qua wijn, ben je de Bob, zwanger, of allebei,dan is er nu de Tulipe Zero. De eerste alcoholvrije wijn die te hachelen is. Sprankelende, loepzuivere Rosé van Syrah- en Grenachedruiven. De zachte mousse van champagnebelletjes danst licht als een engeltje over je tong. Maar totally harmless! Want deze duurzaam geproduceerde wijn is alcoholvrij. Bubbels zonder troubles! Met Sparkling Zero kun je helemaal los gaan. Eindeloos... Vegan Friendly - Geen toegevoegde suikers – Low calorie! Tulipe Zero. De eerste alcoholvrije wijn die te hachelen is. Bubbels zonder troubles! Cliquez ici voor meer info.
Vader in een kistje De wijnboerenzoon had zich verstopt in de wijnkelder voor een bijzondere klus. €13,99 per kistje. Cliquez ici voor meer info. Deze kistjes zijn uitsluitend verkrijgbaar bij de betere AH-filialen. Maar als je bij de servicebalie vraagt, zullen ze zeker zo’n mooi handgetimmerd kistje voor je kunnen scoren.
KerstSale in de Slurpshop - met wijnkadootjes vanaf €5 Onze Liefdeswijn smaakt het best bij gerechten uit het kookboek van de wijnboerenminnares: ‘Chateaukoken voor iedereen.’ Tijdelijk met een hele flinke korting: van €25,95 voor €15,-. Of geef een leuk wijnboerenboek kado - voor iedereen die van Frankrijk en wijn houdt.
Verwarm jezelf en ontdooi een ander met de Slurpmuts! €14,95 ici bij de SlurpShop.
Ontdooi een ander en verwarm jezelf met de Slurpsokken!
Allez, Hartelijk Santé en Bonne Année!
Stuur deze wijnboerennieuwsbrief Slurp vooral door naar mede-wijntijgers en Frankrijkfans. |