Het leven smaakt goed. Daarom moet je het slurpen. nr. 108, mei/juni 2019
Allô allô, Wijntijger, bonjour!
Allez, on y va!
Eind april begonnen de wijnstokken uit te lopen. Aan de houtige stengels ontsproten frêle, zachtrode blaadjes en kleine bloemknopjes. Maar begin mei was de nachtvorst nog niet uit de lucht. En een plotselinge vrieskou zou het einde van de jonge knopjes betekenen. In Bourgondië ontstaken de wijnboeren nachtvuren en hielden de wacht bij hun druivenakkers. Half mei schoot overal in de wijngaard de wilde knoflook in bloei, een teken dat de druivenbloemknopjes een week later zouden volgen. En warempel: precies zeven dagen later stond de wijngaard in bloei. Begin juni waren alle bloempjes uitgebloeid; en werden we de trotse ouders van een paar honderdduizend druivenbabies. Jaloersmakend, die vroegrijpe Spaanse druiven, maar anderzijds, wij hadden dan weer een heel lief vogelnestje tussen de Merlot.
Wijn in eikenhout In de veilige wetenschap dat zij wordt omgeven door haar wijngaarden, ligt ons eeuwenoude wijnkasteel te dromen op de top van de heuvel die de Dordognevallei domineert. In dit miniparadijsje van rust en vrede produceren we onze liefdeswijn Château La Tulipe, die je kunt vinden bij de betere Albert Heijn. Maar daarnaast maken ook een andere wijn. Een exclusieve oplage van slechts drieduizend flessen. Hiervoor selecteren we de mooiste Merlotdruiven uit de wijngaard. Na de pluk gaan die superdruiven direct in Barriques van nieuw Frans eikenhout, waar we ze gekoeld met droogijs laten vergisten. Deze Vinification Integrale is een bewerkelijke, tijdrovende manier van wijnmaken, maar ach, ach, ach, wat geeft dat veel smaak en aroma aan de wijn. Kenners schrijven over de Vinification Integrale: ‘Het levert wijnen op die ronder, volumineuzer, dikker en complexer zijn, met sterkere aromatische precisie, en een intenser geïntegreerd, zijdezacht eikenaroma’. Na drie weken in de barriques is het sap van de druiven veranderd in wijn. Die jonge wijn brengen we voorzichtig over in schone barriques, en de druiven scheppen we in de wijnpers voor de Vin de Presse. De lege barriques worden vervolgens van top tot teen schoongemaakt om straks de nieuwe wijn te kunnen omhelzen. Maar dan volgt een stadium, dat iedereen op Château La Tulipe met een mengeling van vrees en respect tegemoet ziet. De meestervatenmakers komen naar het Château. Om tijdens de oogst de druiven in de vaten te krijgen, hebben we bovenkanten open moeten maken. Maar straks gaat er weer wijn in, dus moeten de vaten weer dicht. ‘Is het echt 100% nano-schoon?’ vraagt Dodo aan Jean-Claude die in de ton zit om het inwendige met een loupe te onderzoeken. Maar Dodo gelooft niemand behalve zichzelf. Terwijl mens en dier van eerbiedige afstand toekijken, onderwerpt de meestervatenmaker de barrique nogmaals aan een grondige inspectie. Na drie maal een argwanend rondje om de ton te hebben gedraaid, geeft hij met een norse grom, als was het met tegenzin, zijn goedkeuring. Het deksel kan erop. Omdat we overal in onze wijnproductie streven naar de meest duurzame oplossingen, gebruiken we geen lijm voor de afdichting van de vaten, maar biologische bakkersbloem en water. Met deze natuurproducten komt het erop aan om, tot op de millimeter nauwkeurig, precies de juiste hoeveelheid te gebruiken. En dan is het moment daar... Vastbesloten grijpt Dodo zijn meestershamer. In ademloze concentratie wordt het deksel geplaatst. Dan wordt haar lot met een serie snelle hamerslagen beslecht en zit zij muurvast in de barrique; klaar om de nieuwe wijn onbevlekt te ontvangen. Op 18 mei, om 16.42 uur, precies 7 uur en 18 minuten vóór de aankomst van de eerste gasten (Mary en Jan van der Toorn) werd met kloeke slagen de laatste plank in het terras van de B&B getimmerd. Voor deze feestelijke gelegenheid had de wijnboerenminnares een leuk verrassinkje op de kop getikt. Kleine jammertje was, dat het geschenkje 39 kilo woog. Gelukkig had het handgehamerde, gietijzeren uithangbord, dat ooit de gevel van een hoefsmederij in Noord-Ierland had gesierd, de reis wonderwel overleefd. Toen het aankwam op het aan de gevel bevestigen van dit loodzware gevaarte, bood de wijnboer, als altijd vooraan om zichzelf op te offeren, spontaan aan om het B&B-ontbijt te testen. Toen dit onderdeel naar volle tevredenheid door de wijnboer was afgerond, bood hij ruimhartig aan de nieuwe terrasstoelen uit te proberen. De wijnboerenschoondochter liet zich niet uit het veld slaat en wist de onwillige druivenfluisteraar met haar prikstok te bewegen om een groepje bezoekers op een wijnproeverij te trakteren. Toen de wijnboer en zijn minnares, op weg naar nieuwe tv-opnames Over de grens, neerblikten op de Dordogne wier zachte golfslag hen enkele uren te voren nog in slaap had gesoest... ... zagen zij ver in de diepte hoe een mild lentebriesje het uithangbord zachtjes heen en weer bewoog.
Een technisch foutje in de vorige Slurp zorgde ervoor dat de doorkliks niet goed werkten. Om de volledige repo over de Château Bed & Breakfast nog eens te lezen, cliquez ici.
Ilja Gort Père & Fils Volg ons
Heb je wat te zeuren, te piepen of te knorren? Mail: slurp@tulipe.nl Gegevens aanpassen: ici. Foutje!! In de laatste Slurp zat een fout in de afmeldknop. Waarvoor excuses.
Je krijgt de Slurp nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt opgegeven en/of klant van ons bent.
|