Het leven smaakt goed. Daarom moet je het slurpen. numéro 103, nov/dec 2018
Allô allô, %%Voornaam%%, bonjour! De druiven zijn geplukt, de wijn zit veilig in de vaten. Tijd voor nieuwe dingen. Een ander format voor deze nieuwsbrief bijvoorbeeld en een nieuw etiket voor onze Liefdeswijn. Allez, on y va!
De wijngaarden zijn ontdaan van hun druiven. Om het leed te verzachten dekt Moeder Natuur de Dordogne voor het slapengaan toe met een deken van sneeuwwitte wolken.
De druivenpluk was zoals gebruikelijk hard en langdurig buffelen, maar gelukkig houden we daarvan. De oogst was in kwaliteit extreem goed, maar in kwantiteit om te huilen. Door de aanhoudende regenval in april en mei raakten onze druiven besmet met meeldauw. En omdat we zoveel mogelijk biologisch werken en weigeren om milieuonvriendelijke producten over onze liefjes te spuiten, konden we weinig meer doen dan in de stromende regen toekijken hoe het misging. Zo verloren we, naar later bleek, bijna 50 % van onze oogst. Maar de beste druiven bleven in leven en werden verwend door een fantastische zomer. Weken achtereen alleen maar zon, waardoor die volpaarse Merlotdruiven uitstekend zijn opgewassen tegen rijping op eikenhouten barriques. Als alles meezit wordt 2018 voor ons toch nog een heel goed wijnjaar. Alvast Santé.
,Maar noblesse oblige: ondanks de geringe opbrengst lieten we toch overal nog wat trosjes hangen voor de vogels (en voor de dassen die, net als wij, ook dol zijn op Merlot). Dat klinkt misschien gek, maar we houden van de biodiversiteit in en om onze wijngaard. We vinden het een tovermoment als we reeën tussen de druivenrijen door zien rennen of in de ochtendmist de wilde zwijnen de grond tussen de wijnstokken zien omwroeten. Het gaat zelfs zo ver dat we deze zomer, toen de grond voor de dassen te droog werd om naar wurmen te graven, een dassen nachtrestaurant hebben geïnstalleerd. Dus ja, elk jaar offeren we een deel van de oogst aan de dieren des velds. Zelfs bij zo’n kleine opbrengst als deze.
Denkend aan vroeger, kijkt de druifloze wijngaard naar het stralende wijnkasteel.
Hoe weinig is zij zich bewust dat over een paar weken de snoeischaar in haar twijgen zal worden gezet. Maar daarover meer in de januari-Slurp.
Als mens en als wijnboer wil je wel ’ns wat. Zo had de kasteelheer het twee jaar geleden in zijn wijnboerenkop gehaald dat het een goed idee zou wezen om het etiket van de Chateauwijn in overeenstemming te brengen met het etiket van de Slurp-wijn. Dit zou volgens de eigenwijze flessentrekker de herkenbaarheid in het schap vergroten. Een absolute flopgedachte: vele wijnliefhebbers werden hierdoor op het verkeerde been gezet en meenden dat CHÂTEAU en Slurp dezelfde wijn bevatten!.
Maar CHÂTEAU is een medaillewinnende Bordeaux Supérieur van hoog niveau. En met name de 2016 is wangverzakkend lekker! Bovendien heeft deze kasteelwijn een eminent bewaarpotentieel. De serie met het verwarrende etiket wordt daarom niet meer gemaakt. Mocht je bij de Appie nog een verdwaalde fles met het oude etiket 2016 tegenkomen, pik meteen in, want dat wordt een collectors item!
Omdat veel wijntijgers onze nieuwsbrief niet op hun computer lezen maar op hun telefoon of tablet, schakelen we over naar een formaat dat op alle apparaten goed op te lezen is. De opmaak van deze nieuwe Slurp past zich aan aan het formaat van je telefoon, tablet of computer. Laat het ons weten als er onverhoopt iets misloopt, dan kunnen we het fixen.
Verwarm jezelf en ontdooi een ander!
Het hoofd is de zonnetempel van ons lichaam. In die onbetaalbare schatkamer op onze schouders zetelen al onze gevoelens, lusten en lasten en goede ideetjes. Om dat hele zaakje een beetje in toom te houden, is het aan de voorzijde voorzien van een aantal bijzondere spieren: de oogkringspier, de mondkringspier, de vleugelkauwspier, de kinspier en niet te vergeten de neusrugspier en de neusvleugeloptiller waarmee wij lekkere wijn kunnen ruiken. Al deze spieren hebben tot taak ons gezicht te laten lachen, huilen en in de plooi te houden wanneer wij niet willen laten merken dat we ergens geen zak aan vinden. Ons hoofd kortom, is het kopstuk van ons lichaam. De gemeenplaats luidt: ‘Hou het hoofd koel.’ Maar niet is minder waar! Zo’n prachtig uitgebalanceerd commandocentrum laat je toch niet in de kou staan?! Of wil je soms voor een kouwe kikker of een dooie vis worden versleten? Nee, het hoofd moet te allen tijde warm gehouden. Vandaar de Slurpmuts. Een uit diervriendelijke kunstwol gebreide sneeuwmuts, met een loepzuivere driedubbelfunctie.
De Slurpmuts is een win/win/win: 1. Door het dragen van de Slurpmuts krijg je een dusdanig vrolijk hoofd, dat iedereen die jou ziet direct alle zorgen vergeet. 2. met de aankoop ervan bevorder je de duurzame wijnbouw op Château La Tulipe, èn 3. help je mee aan het in stand houden van lekkere wijn en een evenwichtige natuur.
Door het dragen van de Slurpmuts laat je dus zien dat je een intelligent en sympathiek mens bent en een liefhebber van goede wijn.
Ontmoet je een mede-Slurpmutsdrager, breng dan de slurpgroet: klem wijsvinger en duim tegen elkaar alsof je de steel van een wijnglas vasthoudt en maak een klinkend gebaar. Maak er een selfie van, plaats die op Facebook, Twitter of Insta en je krijgt een plaatsje in de Hall of Muts.
De betoverende werking van de Slurpmuts Anne Punaise, serveuse in Bar-Café Le Pavillon in Bordeaux, wordt door haar collega’s ‘Azijntje’ genoemd. Begrijpelijk, want, je ziet het al op de uitvergroting van haar ID-card, Anne is een onverbeterlijke zuurpruim. Geen lachje kan eraf. Als ze je de koffie serveert, met die verbitterde kop van haar, heeft die meteen alle smaak verloren. Totdat Anne de slurpmutsdragende wijnboerenminnares in het vizier kreeg! Haar verzuurde tronie brak open in een stralende lach en vanaf dat moment doet zij zingend haar werk en smaakt haar halflauwe Franse koffie als eerste klas Italiaanse Cappuccino! Merci beaucoup, Slurpmuts!
De Slurpmuts is gebreid van 100% zuivere acryl. Een diervriendelijke synthetische wol, maar warmer dan schapenwol en hygiënischer, want bacteriën hebben er geen vat op. Bovendien jeukt het niet, is het weerbestendig en kleurvast. Kortom: deze muts is een must! Bestellen? Dat kan, maar wees snel. Dit is een limited edition van slechts tweehonderd exemplaren. Prijs: €19,95 Cliquez ici
Thank you very muts!
De mens bestaat dankzij zijn voeten
Twee miljoen jaar geleden konden onze voorouders, de Neanderthalers, eindeloos blijven hardlopen. Zo ontsnapten ze aan roofdieren en achtervolgden ze prooidieren tot die er dood bij neer vielen. Dit uithoudingsvermogen stelde de Neanderthalers in staat om voldoende vlees te verzamelen voor hun snelgroeiende brein. Hun krachtige achillespezen en lange hielbotten waren bovendien geschikt voor het bespringen van prooi vanuit een verdekte positie. Bij de moderne mens is dat niet anders: naast ons hoofd, en een eventueel ander lichaamsdeel, zijn onze voeten ons kostbaarste bezit. Alle reden dus, om die flink te verwennen. Dat kan met de Slurpsokken. Uit diervriendelijke kunstwol gebreide wintersokken, met een loepzuivere driedubbelfunctie: Verwarm jezelf en ontdooi een ander!
De Slurpsokken zijn win/win/win: 1. je krijgt er warme voeten van, 2. met de aankoop ervan bevorder je de duurzame wijnbouw op Château La Tulipe, èn 3. help je mee aan het in stand houden van lekkere wijn en een evenwichtige natuur. Bovendien geef je door het dragen van Slurpsokken iemand de kans iets liefs voor een ander te doen.Met je Slurpsokken laat je dus zien dat je een intelligent en sympathiek mens bent en een liefhebber van goede wijn.
Kortom: deze socks zijn een must! Bestellen? Dat kan, maar wees snel. Dit is een limited edition van slechts tweehonderd exemplaren. Prijs: €14,95 Cliquez ici.
Warme boeken voor koude dagen
Het wordt koud, maar gelukkig is er genoeg te lezen. Voilà de beste Frankrijkromans op een rij. Reacties van lezers: “Gorts schaterlachend droge humor gecombineerd met het verrukkelijke leven op het Franse platteland maakt dit tot mijn favoriete lektuur.” – Cees Oliemuller “Ik lees nooit, maar Gorts boeken lees ik in één adem uit!” – Gerard van der Werf “Heerlijke boeken. Het is net of je in een film zit.”– Mink van Olphen “Ik lach me suf om die Gortdroge humor!” – Myrthe Goslinga
Verkrijgbaar bij boekhandel en online. Ook als ebook. Gesigneerde exemplaren in de GortShop, cliquez ici.
Allez, veel slurpplezier en Hartelijk Santé!
Je krijgt de Slurp! nieuwsbrief omdat je je hiervoor hebt opgegeven of omdat je een klant, een relatie, een goede vriend of een lieve vriendin van ons bent. © Château La Tulipe
|